Podkarpacki Portal Ślubny | REKLAMUJ SWOJĄ FIRMĘ U NAS

Podkarpacki Portal Ślubny | REKLAMUJ SWOJĄ FIRMĘ U NAS

Zastanawiasz się, jaki tort zamówić, by zachwycił gości doskonałym smakiem i pięknym wyglądem?

Jako doświadczeni cukiernicy podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru tortu. Jaki tort wybrać? W jakiej cukierni zamówić? – to jedne z często zadawanych pytań, którym nie ma co się dziwić. W końcu tort to jeden z ważniejszych „gwoździ programu” rozmaitych uroczystości, swoista… wisienka na torcie, która stanowi słodkie ukoronowanie wyjątkowego dnia. Tort to rodzaj wykwintnego deseru, składający się z ciasta przekładanego masą (często też nasączanego alkoholem) oraz zdobionego polewą i innymi dodatkami.

KSZTAŁT
Tradycyjnie torty mają kształt kwadratu, prostokąta lub koła. Modne są, oparte na prostokącie czy kole, torty piętrowe – pięknie się prezentują i pozwalają zmieścić na stosunkowo niewielkiej powierzchni znaczną ilość ciasta, którego wystarczy dla wielu gości. Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się też torty 3D, mające kształt dowolnego przedmiotu – torty trójwymiarowe to nic innego jak najprawdziwsze, całkowicie jadalne rzeźby (stąd też znane są jako torty artystyczne).

RODZAJ BAZY
Bazą tortu może być: ciasto biszkoptowe, ciasto kruche, beza, masa np. z pokruszonych herbatników lub innych ciastek oraz dodatków (orzechów, migdałów itp.). Klasyczny i najchętniej wybierany tort zawiera zwykle ciasto biszkoptowe – delikatne i rozpływające się w ustach. Za wyborem bazy biszkoptowej przemawia też większa pewność, że tort z nią zasmakuje gościom i będzie łatwiejszy w jedzeniu (w odróżnieniu od bezy, która często się kruszy). Hitem ostatnich lat są również muffiny z masą, wyłożone na piętrowej tacy. Muffinki nie wymagają krojenia, tak jak tort, gdyż każda z nich może być podana w poręcznej, ozdobnej kokilce.



DODATKI DO BAZY, MASY I POLEWY
Wyborny smak każdego ciasta można podkreślić lub przełamać odpowiednio dobranym „nasączeniem”, wśród których wyróżnia się: aromaty (wanilia, migdał, pomarańcza, wiśnia i inne) oraz barwniki, w tym również kawa czy kakao, dzięki którym można uzyskać ciasto w ciemnym kolorze, alkohole, np. wino, rum, wódka, brandy i inne (należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość alkoholu może zepsuć cały smak tortu). O ile aromaty to opcja „bezpieczna”, to w przypadku alkoholu warto zastanowić się, czy weselni goście będą mogli lub chcieli skusić się na zawierający go deser. Czy to z przyczyn zdrowotnych, religijnych czy po prostu poglądowych, niektóre osoby nie spożywają alkoholu w żadnej postaci, jak również unikają zawierających go słodyczy. Przed zamówieniem tortu warto więc zrobić mały rekonesans wśród zaproszonych gości, by nie popełnić faux pas. Jeśli nie jesteście pewni, co wybrać, w naszej cukierni z przyjemnością Wam doradzimy.

MASA
Masa to w zasadzie najważniejszy element ciasta, który nada mu konkretny smak. Wybór masy musi oczywiście iść w parze z rodzajem ciasta (bazy) oraz jego smakiem i barwą. Masa może opierać się na: śmietanie, budyniu, maśle. Najpopularniejsze masy do tortów to: czekoladowa, śmietankowa, waniliowa, krówkowa, truskawkowa, malinowa, wiśniowa, cytrynowa, gruszkowa, kawowa, migdałowa, marcepanowa, mascarpone, pistacjowa, piankowa. Masa może być zarówno jednosmakowa, jak i dwusmakowa. Może być też wzbogacona o różnorodne dodatki, takie jak: owoce – świeże, kandyzowane lub w postaci konfitury, bakalie – rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe itp., inne – np. ziarna kawowe.



DEKORACJE
Eleganckim wykończeniem toru są dekoracje. Trendy w tej kwestii stale ulegają zmianom. Wśród obecnie znanych propozycji wyróżnić można: galaretki i owoce – pyszna i orzeźwiająca kompozycja, dobrze sprawdza się na tortach na wszelkie mniej wymagające uroczystości; klasyczne polewy z kremu maślanego lub masy cukrowej bądź marcepanowej – dobrze spajają tort i nadają mu ładny wygląd, a dodatkowo przyozdobione dekoracjami, takimi jak np. perełki, czekoladowe listki, cukrowe różyczki, kwiaty i zdobienia z bitej śmietany, korkant, lub innymi, zmieniają się w słodkie i eleganckie arcydzieła. W zależności od rodzaju i przeznaczenia tortu, masa może być idealnie gładka, szpachlowana lub koronkowa, jak również ombre (cieniowana), a także ozdobiona elementami wiążącymi się z motywem przewodnim uroczystości (np. wizerunek postaci z bajki na torcie urodzinowym dla dziecka, figurki Pary Młodej na torcie weselnym itp.); „nagi tort” – hit ostatnich lat, z pewnością związany z promowaniem zdrowego stylu życia. Nagi tort składa się tylko z ciasta biszkoptowego przełożonego masą i gęsto udekorowanego owocami. Nie ma na nim żadnej polewy. Pyszny, zdrowszy od tradycyjnych i pięknie wyglądający nagi tort może zaskoczyć i zachwycić gości.

Cukiernia Wołczański
ul. Zielona 43, 38-480 Rymanów
Plac Konstytucji 3 Maja 3, 38-400 Krosno
www.wolczanski.pl